Kiinan yliopistojen pääsykokeessa gaokaossa mainittiin yhdysvaltalainen teknologiayhtiö Apple kysymyksessä, jossa käsiteltiin yritysten vaikutusta moderniin yhteiskuntaan. Mikroblogeihin puolestaan viitattiin politiikkaa käsittelevässä kysymyksessä.
Osa kasvattajista ja netin käyttäjistä vihastui, sillä heidän mielestään kaupunkikeskeiset viittaukset ovat vaikeita pääsykokeisiin osallistuville köyhän maaseudun nuorille.
“Se ei ole reilua maaseudun opiskelijoille, jotka eivät ole koskaan nähneet iPhonea tai iPadia”, Pekingin Beihangin yliopiston professori Li Yi kirjoitti Kiinan sosiaalisen median sivustolla Sina Weibossa. ”Jos gaokaon on oltava kekseliäämpi, miksei mukana ole kysymyksiä sikojen ja lampaiden kasvatuksesta?”
Lin viestiä jaettiin 3 800 kertaa ja se kirvoitti yli 900 kommenttia, joista valtaosassa tuettiin Lin mielipidettä.
Opiskelupaikka vain reilulle kolmasosalle opiskelijoista
Pääsykokeet pidettiin Manner-Kiinassa viime viikolla. Tänä vuonna yli 19 miljoonaa opiskelijaa osallistui pääsykokeisiin kamppaillakseen yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen vajaasta 7 miljoonasta opiskelupaikasta.
Maakunnan opetusviranomaiset asettavat kysymykset oman toimialueensa opiskelijoille. Uutistoimisto Xinhuan mukaan viime vuonna lähes 70 prosenttia Sichuanin alueella pääsykokeisiin osallistuneista tuli maaseudulta.
Viranomaisten tiedottaja ei ollut maanantaina tavoitettavissa kommenttia varten. Monet koulutuksen parissa työskentelevät ovat kuitenkin puolustaneet pääsykoekysymyksiä.
“Epätasa-arvo koulutuksessa on monien pääsykokeita koskevien keskustelujen alku ja juuri”, Chongqingin normaaliyliopiston professori Xue Xiaolei toteaa. ”Mutta olen eri mieltä siitä, että nämä viittaukset olisivat olleet epäreiluja. Kysymyksillä testataan opiskelijoiden analyyttisia kykyjä … ja heidän taitojaan maailman ja yhteiskunnan havainnoimisessa”, Xue selvittää.
Yhden Kiinan köyhimmän maakunnan, Guizhoun, entinen opiskelija Peng Bin on samaa mieltä. ”Vaikkei tietäisi mitään iPhonesta tai iPadista voi silti vastata kysymykseen”, hän sanoo. ”Jos pääsykokeessa kysytään jotain Ranskasta, se ei tarkoita, että minun olisi pitänyt käydä siellä.”