Wang Shaoyin on 43-vuotias miao-kylän päällikkö. Kylässä asuu lähes 900 ihmistä eikä siellä ole puolueita tai lobbauksia kyläpäällikköä valittaessa. Ihmiset äänestävät ketä haluavat. Kylän väen valitsema päällikkö toimii yhteistyössä Kommunistisen puoleen paikallisten edustajien kanssa. Wang Shaoyin kertoi, että käytäntö on sama monissa kylissä.
Wang Shaoyin: Kylässäni päällikkö valitaan asukkaiden joukosta. Valintaan ei puutu hallitus tai muut viranomaiset. Jokainen kyläläinen äänestää ja eniten ääniä saanut on seuraava päällikkö.
Wang Shaoyin sai viime vaaleissa yli 600 ääntä, joten hän nousi helposti kyläpäällikön valtaistuimelle. Hän sanoi, että kylä on lähiaikoina kokenut suuria muutoksia.
Wang Shaoyin: Kylä on muuttunut paljon viimeisten 10 vuoden aikana. Aiemmin kylämme oli Kiinan huonosti kehittyvien kylien kärjessä. Nyt olemme saaneet sekä hallitukselta että paikalliselta taholta paljon tukea. Olemme uudelleenrakentaneet talomme perinteitä noudatten, mutta turvallisuutta vaalien. Myös kylän siisteys on suuresti parantunut. Monilla on myös jonkinlaiset opinnot takanaan. Yleisesti ottaen, jos nykyisin haluat rikastua, niin ei ole mitään säännöksiä, jotka estäisivät sinua. Itse asiassa nyt kannustetaan ihmisiä tekemään rahaa ja voi mennä jopa kaupunkiin töihin.
Turismi on myös tämän miao-kylän tärkeä elinkeino. Tosin turisteja on vaikea houkutella vuoriselle seudulle, koska infrastruktuuri on kehittymätöntä ja monet palvelut puuttuvat. Silti turismilta odotetaan paljon.
Wang Shaoyin: Yritämme tällä hetkellä saada turisteja ostamaan miao-kansan perinnepukuja ja ainutlaatuisia koruompeleita. Miao-kansan perinteinen koruompelu on kuitenkin niin vaativaa, että tuotteiden hinnat ovat monelle turistille liian korkeita.
Ajat muuttuvat vääjäämättömästi kylässä. Moni nuori haluaa opiskella isossa kaupungissa tai päästä edes tehtaalle töihin sen sijaan, että jäisi maanviljelijäksi kuten esi-isänsä.
Wang Shaoyin: Nykyisin melkein kaikki tytötkin osallistuvat pakolliseen opetukseen, joka kestää yhdeksän vuotta. Sitten jokaisella lapsella on vaihtoehto vielä jatkaa opintojaan edemmäs. Uskon, että jonain päivänä kylästämme löytyy yliopisto-opiskelija. Sadon myyminen ei ole hyvä keino tienata rahaa. Monet nuoret miehet lähtevät kaupunkeihin etsimään töitä. Jo 200 on lähtenyt kylästämme muualle töihin. Luku tulee varmasti lisääntymään. Kylän ulkopuolella saa parempaa palkkaa. Koulutuksen saaneet nuoret eivät halua jäädä tänne. On vaikeaa tulla toimeen pelkällä maanviljelyllä eikä meillä ole mahdollisuuksia teollisuuden kehittämiseen. Ehkä maanviljelijöiltä puuttuu kunnianhimokin… Hallituksen tuki onkin meille elintärkeä.
Miao-kylän päällikkö rahoittaa elämäänsä myös myyjänä. Kylässä perheillä on pääsääntöisesti korkeintaan lain vähemmistökansoille sallimat kaksi lasta. Wang Shaoyin toivoo miao-kansan nuorille erilaista elämää kuin mitä hän itse on kokenut.
Wang Shaoyin: Toivon, että lapset löytävät paremman elämän esimerkiksi koulutuksen kautta. Toivon etteivät he joudu tulevaisuudessa tekemään pellolla töitä kuten heidän vanhempansa.